Дори при добро състояние на организма могат да се появят проблеми със зъбите – крехкост, болка, повишена чуствителност на зъби. Най – често това е сигнал за липса на витамини и микроелементи. Дори при спазване на хигиенни норми, профилактични прегледи и провеждане на професионална хигиена, зъбите могат да се увреждат, затова е необходимо да се обърне вниманието на наличието на витамини, които подпомагат укрепването на зъбни тъкани.

зъболекар варна- Витамини

Витамин А
Витамин А е познат още като Каротин. Той подпомага укрепването на зъбни коронки и корени, има благоприятно въздействие врху капиляри на венеца и общоздраве на устната кухина. Голямо количество Витамин А съдържат плодове и зеленчуци с оранжев цвят. Източник ма Каротин са и жълтеци на яйца, черен дроб и млечни продукти.

Витамин Д
Задължителният елемент за развитие на целият организъм е Витамин Д. Той отговаря за правилно усвояване на Калций, постъпващ в организма, което гарантира здравината на зъбният емайл. Една от важните функции на Витамин Д е осигуряването на челюстните кости с еластични влакна, които отговарят за стабилност на зъби в зъбните алвеоли. Витамин Д се намира в черен дроб, яйца, магданоз.

Витамин С
Витамин С е познат на много хора от детството и има значение за лицево – челюстната област.
Той предпазва лигавицата от инфекции, подпомага укрепването на костни тъкани. Витамин С се съдържа в кисело зеле, касис, шипка, цариградско грозде, малини, лимони и портокали.

Витамин В
Витамин В отговаря за поддържане на оптималната микрофлора здраве на лигавицата. При липса или намалено количество на Витамин В в организма се развиват гингивит и пародонтит. Този витамин се намира в ядки, горски плодове, месо.

Калций
Един от най – важните елементи е Калций. Твърди зъбни тъкани остават здрави, само ако този елемент постъпва в организма редовно и в достатъчни количества. При липсва на внасянето на Калций в организма – зъбите се разрушават.

Фосфор
Точно този елемент отговаря за естетичната красота на усмивката – бели зъби със здрав емайл имат само тези, които се грижат за набавянето на Фосфор в организма.
При липса на този елемент, зъбите си губят блясък, потъмняват и лесно се чупят.

Витаминни компекси
Осигуряването на редовна употреба на всички гореизброени компоненти само с помощта на хранителни стоки не е лесно.
С тази цел са създадени Витаминни комплекси, в които влизат всички необходими витамини и минерали в определенни пропорции, които лесно се усвояват и осугуряват надеждна защита на твърди зъбни тъкани и венци. Редовна употреба на Вотаминни комплекси осигурява красива и здрава усмивка.