Почистване на Зъбен камък

Почистване на зъбен камък Варна

След няколко часа след миенето на зъбите по зъбните повърхности започва да се образува зъбна плака.
Зъбната плака е съвкупност от микроорганизми от комплекс от слюнчени гликопротеини и екстрацелуларни полизахариди (глюкани и фруктани), разположени върху зъбните повърхности или протези.
Микроорганизмите в плаката се подреждат на купчинки или в колонии. Плътността на клетките варира в зависимост от диетата и бактериалния състав.Матриксът здраво прикрепя микроорганизмите към зъбната повърхност и може да се премахне само по механичен начин.
В меката плака с времето се натрупват и неорганични вещества ( например : калциеви и фосфорни соли), съдържащи се в слюнката. По този начин плаката се превръща в зъбен камък.
Вредното влияние на зъбния камък върху венците е известно от дълбока древност. До 1960 година той се разглежда като една от причини за заболяванията на пародонта.
Зъбният камък е мъртва минерализирана зъбна плака. Той не е патогенен, но грапавата повърхност и порьозната му структура е идеално място за задържане на микроорганизми и техните токсини -вредни за гингивалната тъкан.Повърхността на зъбния камък е покрита с неминерализирана зъбна плака.

Причини за възникаване на зъбният камък

Лоша хигиена
Използване на неподходящи зъбни четки и пасти
Недостатъчна употреба на твърди храни
Нарушена водно-солевата обмяна на веществата
Неправилната захапка
Дъвченето от едната страна

Зъболекари препоръчват професионално почистване на зъбната плака и камък на всеки 6 месеца с помощта на ръчен пародонтален инструментариум и ултразвук.

Почистване на зъбен камък с ултразвук
Извършва се с помощта на ултразвукови скалери, които позволяват премахване на депозити, включващи в състава си микроорганизми. В местата където зъбният емайл е изтънен и при оголени коренови повърхности, пациенти могат да изпитват болка, затова често преди почистването на зъбен камък се налага обезболяването на зъби и венци с помощта на специални средства за локална анестезия.
След отстраняването на зъбният камък зъбите се полират със специални гумички,четки и професионални полирни пасти, тъй като по гладката зъбна повърхност плаката се натрупва по-бавно от грапавата.

Почистване на зъбен камък с лазер
Счита се за най-щадящият метод. Специалното устройство въздейства на зъбни отлагания с помощта на лазерния лъч, който послойно премахва зъбен камък и го надробява на малки частици, които се премахват от устната кухина с помощта на вода и въздушна струя. По времето на процедурата пациенти не изпитват дискомфорт.