Лечение на Пародонтит

Пародонтит – възпалително – дистрофично заболяване на околозъбни тъкани, което понякога протича безсимптомно, с опасни последици за пациента, тъй като в патологичният процес се въвлича не само венци, но и зъби.
Нелекуваният пародонтит е опасен с това, че дистрофичните изменения в околозъбни тъкани въвличат в процес зъби, венци, зъбни корени, които стават чупливи, подвижни и изпадат. Това заболяване могат да имат пациенти във всяка възраст, както тинейджери, така и възрастни хора.

Симптоми на пародонтит

Кървене на венеца
Повишена чувствителност към горещи и студени храни
Лош дъх
Дискомфорт в устната кухина
Отдръпване на венци

Към най – разпространените се отнасят:
– натрупването на зъбна плака и зъбен камък,
– незадоволителна хигиена на устната кухина,
– патологична захапка,
– аномалии в подреждането на зъби.

Причини, свързани с патология на вътрешни органи.
Към които се отнасят: заболявания на ендокринни жлези и стомашно – чревният тракт, кръвни заболявания, имунологични нарушения, генетична предрасположенност, аномалии в развитието.

Освен това към причините за пародонтит се отнасят и вредни навици: пушене, прекомерна употреба на въглехидратни храни и напитки.
Лечение на пародонтит има комплексен характер и е насочено не само на ликвидация на възпалителни и дистрофични изменения на венци, но и на излекуване на основното заболяване и отстарняването на вредни навици.

„Стартово лечение” на пародонтит е прамахване на зъбна плака и зъбън камък.

Следващият етап от лечение зависи от степента и тежестта на патологичния процес. Лечението е насочено на провеждане на обща противовъзпалителна терапия с помощта на антибактериални и противовъзпалителни препарати, локално лечение под формата на жабурене, апликации на лекарственни вещества и инжекции в увредената област, отстраняване на заболявания и възстановяване на нормално кръвоснабдяване на тъканите н пародонта.

Съвременните методи на лечение на пародонтит са насочени на оздравяване и укрепване на целият организъм с помощта на витаминотерапия, имуностимулатори, лечение на системни заболявания от съответния специалист.