Вадене на Мъдрец

Мъдрец още се нарича Осми съб в зъбната редица. Мъдреците обикновенно поникват в период от 16 до 21 години (срокът на пробива е от наколко месеца до 2 – 3 години), като в някои случаи не поникват изобщо.

Показания за вадене на мъдрец

Липса на място в зъбната редица

Голямо значение за разположение на осми зъби има размери на челюстите. При поникването на мъдрец, съседните седми зъби могат да се преместят към центъра на челюстта, което ще доведе до деформации и промяна на захапка. Също така мъдреци се вадят и с ортодонтска цел, например : осигуряването на място за подреждането на зъби в зъбната редица с помощта на брекети.

Наличие на кариес и неговите усложнения (пулпити, хронични възпалителни процеси, кисти).

Заради трудният достъп, мъдреци трудно се почистват от плака, дори понякога имат увреден емайл по време на пробива. Има вероятност кариес да се разпространи към съседните зъби и да се усложни с пулпит, периодонтит, дори и киста.

Неправилно анатомично разположение в зъбната редица

Често мъдреци се разполагат под наклон, в посоката към език, буза, съседният зъб, което причинява дискомфорт и травматизира лигавицата на устната кухина, съпровождащи се с болка и поява на ранички по лигавицата в съседството с проблемният зъб.

Относителни противопоказания

Първото тримесечие на бременността

Наскоро прекаран инфаркт

Хипертония 2 – 3 степен

Злокачественни образувания в съседство с мъдреца

Преди вадене на мъдрец обикновенно се прави рентгенова снимка, на която се вижда пространственното разположението на мъдреца в челюстната кост, размери, форма, брой на корените му, наличие на периапикални възпалителни процеси.
Стоматолог снема анамнеза , в която се уточнява наличието на алергии към медикаменти. Самото вадене се прави с упойка и затова пациенти не усещат болка по време на ваденето, а само натиск. След обезболяването зъболекарят изважда зъба със специални инструменти и при необходимост промива алвеолата с антисептични препарати, поставя противовъзпалителни медикаменти и зашива раничката.

Препоръки за пациента след вадене на мъдрец

Да не се приемат топли, горещи храни и напитки

Да не се жабури с води за уста, отвари от билки

Да не се посещават сауни, горещи ванни в деня на манипулацията

Пушачи да не пушат 2- 3 часа непосредственно след ваденето

Да се избягват тежки физически натоварвания