Лечение на Кисти

Киста – това е патологична кухина, тапицирана напълно или частично  с епител, изпълнена с течно, полутечно или газообразно съдържимо. В превод от гръцки думата „киста” означава „мехур”.

Зъбната киста е патологично образувание, в резултат на защитна реакция на организма към инфекция или травма. Появява се , ако в челюстната костна тъкан постъпват патогенни микроорганизми през кореновия канал, които причиняват възпаление. Благодарение на имунната система на организма се образува капсула с плътни стени. Следователно,  капсулата представлява  бариера между здрави тъкани и инфекционно огнище. Патологичният процес се състои от възпалителната течност, загинали клетки, патогенни микроорганизми. Размерите на кистите варират от няколко милиметра до няколко сантиметра.

При наличие на най – малките по размер кисти симптоматика няма. Под действието на увеличено количество на патогенните микроорганизми, процес на растеж на кистите протича незабележимо, благодарение на имунен отговор. Обаче, когато имунната система отслабва – процесът преминава в остра фаза.

Развитието на заболяването може да доведе до тежки последици, а именно : счупването на челщюстната кост, загуба на зъби или прераждане в злокачествен тумор. Обостряне на заболяването води до развитие на периостит, гноен абсцес, дори и остеомиелит!

Причини за развитието на кисти

Нелекуване на усложнен кариес
Неекзактно лекувани коренови канали на зъб
Травми (фрактури, луксации)
Претоварване на зъби по време на лечение с протетични методи
Патологично развитие на челюстната кост
Инфекционни заболявания на устна кухина

Видове кисти с възпалителен произход

Радикуларна киста (апикална и латерална)
Резидуална
Пародонтална
Възпалителна колатерална

Симптоми на кисти

Най – често кисти се образуват в следствие на травматично увреждане или инфекция. Освен това тази патология се наблюдава и  чести синузити.

Лечението на кисти ще трябва да започне още на ранният етап от развитието им. Един от първите симптоми се явява дискомфорт при дъвчене на твърда храна. В процес на развитието може да се появи фистула в областта на върха на проблемния зъб. При прогресирането  на заболяването (при отслабен имунитет, преохлаждането, рецидиви на хронични заболявания, инфекционни заболявания, прием на имуносупресори), пациенти се оплакват от :

Остра болка в областта на болния зъб, усилваща се по време на дъвчене
Локализиран оток на лицето
Увеличаване на лимфни възли в областта на шията и долната челюст
Отпадналост, слабост

Лечение на кисти

Основно кисти се лекуват по хирургичен метод. НО! Колкото по – рано е открита киста, толкова по – лесно може да се излекува. Например: при наличието на малка киста в областта на върха на корена, тъй наречена  радикуларна киста, е възможно лечение с консервативни методи. Оздравителния период започва около 6 – 8 месец.

  1. Хирургично лечение.

Един от най – разпространените методи за лечение на кисти е цистектомия – операция, при която се отстранява киста и засегнатия връх на корена на зъба.

Хемисекция – е друг вид оперативна намеса. Това е щадящ метод за отстраняването на кисти. Прилага се само тогава, когато не е възможно запазването на единия от корените на зъба. Същността на хемисекцията е премахването на корена на зъба заедно с коронковата му част. Върху останалата част на зъба се изработва коронка.

 

  1. Терапевтично лечение.

Позволява отстраняването на киста без оперативна намеса, така зъба се запазва в зъбната редица.

Терапевтичното лечение се състои в почистването на кореновия канал. Съдържимото на киста  се изтича през канала навън. Правят се промивки с дезинфициращи разтвори, въвеждат се противомикробни средства за разрушаване на кистозната обвивка и заздравяването на увреденото  място, след което зъба се пломбира. Оздравителния процес се проследява на 6 месеца, 1 година и всяка последваща година след лечението.