Заболяванията на зъбите и венците могат да разболеят други органи и системи на организма. Тази връзка е отдавна доказана и затова устната кухина трябва да се санира навреме (да се лекуват кариеси, венци и да се вадят неекзактно лекувани зъби и зъбни корени). Доказано е, че микроорганизмите, обитаващи устната кухина оказват влияние на сърдечно – съдовата система. От устната кухина, инфекцията стига до сърцето по кръвен път и причинява възпалението на сърдечният мускул и обвивката на сърцето. Косопад, болката в ушите, болката в ставите, дори и рак на панкреаса често са следствие на зъбен гранулом, киста или нелекуван периодонтит.

Взаимовръзки - Зъболекар Варна

Обложеният език с променен цвят сигнализира за някакъв проблем в тялото. Афтите по устната лигавица подсказват за заболяванията на червата, подут език с отпечетъчите от зъбите – щитовидната жлеза не работи нормално. При стомашната язва езикът е сух и лепкав отстрани. Ксеростомия (сухота в устата) може да е заради заболяване на слюнченитежлези. Сух език с напукани устни, кървящи венци, пародонтит може да са симптоми на захарен диабет. Зачервен и парещ език сигнализира за дефицит на желязо и витамин В 12.
Болният зъб създава фокално огнище, което от своя страна нарушава баланса в тялото. Човек започва да чувства лесна умора, главоболие и болки с неясен произход. При продължително нелекуване , инфекция от зъбен произход (например стрептококова) може да доведе до развитието на ревмотоиден артрит.
Обеззъбяването при някои хора може да бъде причина за влошаване на храносмилането – основа за множество хронични и тежки заболявания.
Древната китайска медицина е установила силна енергетична връзка между зъбите и органи, които споделят един и същ енергиен меридиан.
Первите предни четирите зъба на горна и долна челюст са свързани с меридианите на бъбреците и пикочния мехур. Заболявания на някои от тези зъби може да предизвика проблем в пикочо – половата система. Освен това могат да бъдат засегнати глезените, ректума, носа, надбъбречните и епифизната жлези.
Кучешките зъби и на двете челюсти имат връзка с меридианите на черния дроб и жлъчния мехур. Сфеноидални синуси, бедрата, половите цлези, хипофизната жлеза могат да бъдат повлияни при проблем с тези зъби.
6 и 7 вдясно на горна челюст, 4 и 5 вдясно на долна челюст се пресичат с меридиана на стомаха. От противоположната лява страна 6 и 7 вляво на горна челюст , 4 и 5 вляво на долна челюст пресичат меридианите на далака и стомаха. Заболявания на тези зъби може да доведе до проблеми в хранопровода, млечните жлези, лимфните съдове, панкреаса, паращитовидната жлеза, максиларните синуси.

Мъдрец се кръстосва с четирите отделни меридиани (тънките черва, сърцето, перикард, San Jiao меридиана). Следователно, смущения при всеки един от тези зъби може да доведе до проблеми със сърцето, нервната система, тънките черва, краката, езика, ушите, лимбичната система.
Токсини, свързани с изменения в зъбите, синусите и челюстните кости могат да се разпространят по цялото тяло и да се локализират в отслабените органи. Резултатът е проблем в съответният орган или болка в зъба.